Néha jó egy kis borzongás!Amennyiben már nagyon unod, hogy másról sem hallasz, csak a koronavírusról és a karanténról, ideje, hogy kiszakadj kicsit ebből a világból. Legyenek bármilyen korlátozottak is a lehetőségek, egy jó film mindig kéznél van. Ha kedveled a horror műfaját, a tévécsatornák nem kényeztetnek el, ugyanis ha le is adnak ilyen filmet, azt általában csak késő éjszaka vagy hajnalban teszik, sőt, ami még rosszabb, hajlamosak a legdurvább horror filmek megvágására is, de az élvezetet a szokásos, hosszú reklámblokkok is tönkre tudják tenni.

Azonban ma már szerencsére kéznél van az Internet, ahonnan a legdurvább horror filmek is letölthetőek, illetve megnézhetők online. A horror, mint irodalmi műfaj viszonylag újnak számít, és mai értelmében csak a tizennyolcadik században jelent meg, de mint filmes műfaj egyidős magával a mozival. A legelső horror 1896-ban készült Az ördög kastélya címmel, és csupán 2 perces volt, jelentősége vitathatatlan. A ma is széles körben, mindenki által ismert szörnyetegek már a huszadik század elején megkapták saját filmjeiket. Ilyen például az 1922-ben bemutatott Nosferatu, az 1913-as Dr. Jekyll és Mr. Hyde-történet A prágai diák címmel, illetve az 1910-ben elkészült első Frankeinstein-film. Ekkoriban az emberek ingerküszöbe is összehasonlíthatatlanul alacsonyabb volt, így ezek a ma már megmosolyogható filmek saját korukban annyira ijesztőnek számítottak, hogy gyakran kellett bizonyos jeleneteket kivágni belőlük, hogy ne legyenek túlságosan felkavaróak a korabeli nézők számára. Jó példa erre az 1933-as King Kong híres, kivágott óriáspókos jelenete.

A műfajjal, különösen a legdurvább horror filmekkel szemben gyakran merül fel az a vád, hogy erőszakosságuk miatt a nézők körében is megnő az erőszakos cselekedetek esélye. Azonban ez megalapozatlan, mivel a kriminalisztika történetében megfellebbezhetetlen módon eddig egyetlen egyszer sem volt bizonyítható ez a kapcsolat. A katarziselmélet szerint ennek épp az ellenkezője valósul meg, ugyanis az erőszakfilmek nemhogy generálják, hanem oldják a néző szorongását, és lehetőséget teremtenek a felszabadulásra az elfojtott érzelmek alól.

Ha kedved lenne egy jó horrorhoz, de nincs konkrét ötleted, mindenképpen tekintsd meg az sfilm.hu filmes adatbázis listáját, ahol a legjobb horror filmeket találhatod. Az előzetesek, vélemények és leírások mellett egyéb extrákat is találhatsz, sőt, le is töltheted, vagy online megnézheted őket.

Kérdésed van? SEGÍTÜNK!

Űrlapunk kitöltése után 24 órán belül felkeresünk!
De akár azonnal is beszélhetsz szakembereinkkel a +36 20 435 0108-as telefonszámon.
Vagy online Skype: Niquistcorp